Hurtigt tip til blød sund hud

Huden

Når vi nu bruger masser af tid og penge på at pleje vores hud, synes jeg at det er vigtigt at forstå hvordan huden er opbygget.

 skinHuden er vores største organ. Det er en levende mekanisme som har flere formål.
Hudens ene formål er at holde alt blod, væske og andre organer på plads.
En anden funktion er også at regulerer temperaturen, den beskytter imod kulde eller varme, forurening samt farlige solstråler m.m. Desuden er huden medvirkende til at rense affaldsstoffer ud af kroppen.

Huden består bla af 3 lag samt hår, hårsække, sved- og, talgkirtler. •

Det øverste lag hedder epidermis også kaldet overhuden. Det er det lag man kan rører ved. Overhuden består af en masse celler, forskellige stoffer som både beskytter samt omdanner døde celler til hornlag(som er den del af huden man kan se og røre ved). De øverste celler er døde celler som bliver presset op fra de underliggende levende celler. De levende celler skaber nye celler ved at dele sig i 2 og den ene bliver liggende mens den anden begynder at bevæge sig op til overfladen.

Næste lag af huden hedder dermis. I dette lag finder man væv samt talgkirtler som afgiver en væske som man kalder sebum. Sebum bliver transporteret op igennem små udførselsgange og lægger sig som en beskyttende gennemsigtig hinde oven på hud overfladen. Sebum hjælper med at holde huden blød og smidig, samt den beskytter imod fremmede bakterier og forurening.
I dermis findes der også forskellige celler som beskytter imod ultraviolette stråler. Desuden findes der 2 stoffer som hedder kollagen og elstin som er med til at give huden smidighed, elastisiktet samt styrke.

Nederste lag af huden hedder underhuden (også kaldet fedtvævet) indeholder hudfedt, hårsække samt svedkirtler. Fedtvævet hjælper også på hudens smidighed.

Kys Charlotte

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hurtigt tip til blød sund hud